19 Jul 2010

Roti canai




Bahan-bahan
3 cawan tepung
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telur
1 sudu besar majerin
sedikit majerin utk sapuanCara-cara
Campurkan air, susu, garam, majerin dan telur.
Masukkan ke dlm tepung kemudian uli selama 25 min atau sehingga licin.
Jika lembik, tambahkan tepung sedikit. uli lg hingga licin.
Buat bulat2 (100g setiap satu) sehingga habis kemudian sapu keliling dgn majerin supaya tidak melekat antara satu sama lain.
Simpan dlm bekas tertutup di dlm peti ais sekurang2nya 8 jam.
Tebar dan goreng dgn sket minyak.
Angkat dan tepuk2kan. Hidangkan dengan dalca, kari atau sambal tumis.








Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...