19 Jul 2010

Muffin Blueberry





Bahan-bahan
400g tepung gandum
250g gula - leh less
2 biji telur size L
200ml susu segar@cair
11/2 sk baking powder
1/2 sk garam
100g mentega tawar sejuk - potong dadu
30g mentega - cairkan
200g blueberry segar @ leh gune blueberry filling sbg inti
1 sudu makan parutan kulit lemon

Cara-cara
Panaskan oven suhu 200darjah. Sediakan mangkuk@cup dan muffin tray.
Campur susu dan telur ke dalam mangkuk dan kacau rata menggunakan whisk.
Mangkuk lain, campurkan tepung, gula, baking powder dan garam. Gaul rata. Masukkan mentega sejuk dan hancur2kan seperti breadcrumbs.
Ambil 150g campuran tepung tadi ke dalam mangkuk lain. Percikkan mentega cair dan kacau menggunakan garfu hingga sebutir-sebutir seperti breadcrumbs. Mentega cair tk perlu semuakan jika sudah mencukupi. Ketepikan.
Masukkan bluberry dan juga kulit lemon ke dalam baki adunan tepung. Masukkan pula campuran susu dan telur tadi. Kacau menggunakan spatula@senduk kayu asal sebati.
Tuang adunan ke dalam cup hingga hampir penuh. Taburkan dengan tepung serbuk breadcrumbs tadi. Bakar selam 20-25min atau hingga masak.
Biarkan sebentar 5 minit dalam loyang. baru keluarkan dan sejukkan di atas redai.
Hidangkan hangat.
ini lah padahnya bubu inti terlebih dan meluak keluar hahahahahh tapi licin



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...