19 Jul 2010

Bluebery Cheesecake....







Bahan-bahanUntuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
80g biskut merie or etc - sy gune ritz
50g butter - cairkanUntuk Cheesecake
250g cream cheese
200g whipping cream
150g yogurt plain
50g gula - leh add
15g gelatin
60ml air panas
50g buah blueberry tin - sy gune yang segar+ jem
25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry


Cara-cara
Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Potong dan hidangkan.




Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...