10 Jun 2010

Pistachio cheeseecake yumyum.....



Bahan-bahan
Base
butter separuh buku dicairkan - kita xcairkan, cuma pukul guna wisk pastu masukkan biskut
biskut marie sepeket di hancurkan
Filling
250 gm /1 peket cream cheese philadephia - kita buat 200g
200gm/1 cwn whippng cream/ non dairy whip cream rase lg sedap - kita letak 150 ml
2 sb self raising flour/ tepung gandum - 1 sudu besar
2 sb tepung jagung - 1 sudu besar
2sb air perahan lemon - 1 sudu besar
2 biji telur - 1 biji
gula 100 gm/ 1/2 cawan - kurangkan
blueberry filling - ganti pistachio
Cara-cara1. Sediakan base dengan gaul biskut yg telah di hancurkan dengan butter cair. Tekapkan pada base spring form. sejukkan dalam fridge 1-2 jam2. Untutk filling, pukul cream cheese bersama gula sehingga kembang. masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan lemon jus, whipping cream beat lagi sampai kembang dan ringanlast, masukkan tepung self raising flour, tepung jagung. beat lagi n tuangkan ke atas base di selangselikan dgn blueberry filling. bakar 150-180 C sampai masak secara bain marie/ doble boil..

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...