10 Jun 2010

African marble cake....yumyumi 2.....



















Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )
250g tepung naik sendiri
300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B ) - kita guna gred A 5 biji
200g gula kastor - kita buh 190g
1camb ovellate
1camt baking powder
2camb susu pekat
50ml susu segar
175g butter - cairkan
1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
1/2 sudu besar gliserin - ni kita tambah sdri
Cara-cara1.Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.2.Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.3.Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.4.*** tak sempat nk ambik gambar kek lepas potong...tgk2 dah lesap :D5.*** lupa lak nk bg tau...klu manis leh kurangkan gula 180gm pun dah cukup ***

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...