1 Jul 2010

Nasi beriyani









Bahan-bahan :
5 pot beras basmathi (direndam sebentar dan ditoskan)
5 pot air
20 gm rempah beriyani (dibancuh dgn sedikit air)
2 biji bawang besar (dimayang)
1/2 inci halia (dicincang)
1 batang kulit kayu manis
5 sb minyak masak
3 sb minyak sapi
1/3 tin susu cair
garam secukupnya
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan (disimpul)Bahan-bahan hiasan : gajus goreng, bawang goreng, daun pudina, daun sup, daun bawang dan kismis.Cara-cara :
Panaskan minyak masak bersama minyak sapi. Tumiskan bawang besar, halia dan kulit kayu manis hingga wangi. Masukkan pes rempah beriyani dan kacau. Biarkan ia pecah minyak.
Masukkan air (5 pot) bersama daun pandan dan garam. Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan beras dan tanak hingga hampir kering.
Masukkan susu cair dan gaulkan perlahan.
Tutup rapat tudung periuk supaya wap tidak keluar.
Bila nasi sudah hampir masak, titiskan dgn pewarna kuning dan taburkan dgn bahan2 hiasan tadi.
Perlahankan api dan biarkan nasi masak sempurna.***saya hanya menggunakan rice cooker utk memudahkan kerja. Cuma masa hendak menumis bahan2 je guna kuali. Lepas itu, masukkan ke dlm rice cooker.











MySpaceLayouts

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...