1 Jul 2010

Ketam masak Merah




Bahan-bahan :

6 ekor ketam (dipotong ikut suka, direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Tuskan)
sedikit hirisan cili merah
sedikit hirisan nanas
4-5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3-4 sudu besar cili kering kisar
sedikit air
1 sudu besar sos tiram
1 sb kicap manis
1 keping asam gelugur Bahan-bahan mesin :
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai Cara-cara :
Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
Hidangkan setelah masak.



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...