18 Jun 2010

Kek Marble pandan




bahan-bahan:
4 biji telur100gm gula pasir1 camb ovalette25ml pati santan atau susu segar50gm minyak jagung100gm tepung gandum1/2 camt garam1/2 camt baking powder1 camt pandan paste1 camt pandan emulco1 camt cokelat emulcocara:1. griskan tin kek dan lapikkan dengan kertas minyak. ketepikan2. ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder. ketepikan3. pukul gula dan ovalette di dalam mangkuk adunan sehingga rata4. masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi dengan kelajuan yang maksimum sehingga kembang dan pekat5. perlahankan kelajuan mixer pada tahap minimum dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata6. masukkan minyak jagung dan pati santan/susu segar, gaulkan sehingga sebati7. bahagikan adunan kepada dua bahagian8. satu bahagian dicampurkan dengan pandan paste dan emulco sambil dikacau sehingga sebati. ketepikan9. satu bahagian lagi dicampurkan dengan cokelat emulco sambil dikacau sehingga sebati. ketepikan10. masukkan kedua2 adunan berselang seli ke dalam tin kek11. kemudian ambil chopstick buatkan beberapa pusingan12. bakar pada suhu 180C selama 30min atau sehingga masak13. setelah masak tutupkan switch oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min14. keluarkan dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan hidangkan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...