18 Jun 2010

Cara buat kek (copy kat blog kawan)

Cuba belajar mcm ne buat toping kek


Bahan-bahan ( loyang 9" )
2 cwn gula (kisar)2 cwn tepung (ayak)3 biji telur grade A1 cwn koko powder1 cwn susu cair1 cwn minyak(sy gune butter cair)1 cwn air panas didih1 tsp soda bikarbonat1 tsp baking powder1 tsp esen vanila
**utk ganache**
2 cwn whipping cream500g cooking chocolate1/8 cwn golden syrup
##utk whipped cream1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik5. last skali masukkan air panas..kacau sebati6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


7. **utk ganache**8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati10. tambahkan golden syrup11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...