6 Jul 2010

kek sarang lebah ku....






BAHAN-BAHANNYA :-)copy resepi dayang cuba lah sedap beb....
1 cawan gula pasir1 cawan air panas2 camca besar mentega (ida guna marjerin)1 cawan susu pekat manis1 cawan tepung gandum* (ida guna tepung naik sendiri)2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)4 biji telur1/2 camca teh esen vanillaCARA MEMBUATNYA :-)

Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...







Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...