13 Jul 2010

Bubur nasi


Bahan-bahan
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah
daun bawang n daun sup
sedikit mninyak bijan
* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk
telur masin


Cara-cara
Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
Bubur mcm simple tp rasanya agak berbeza dan unik...


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...