7 Jul 2010

biskut chip





Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
180gm mentega/marjerin90gm gula castor100gm gula perang1 sudu teh esen vanila2 biji telur200gm tepung naik sendiri160gm tepung gandum1 sudu teh soda bicarbonate1/4 sudu teh garam100gm coklat chips120gm badam cincang (k.nor guna sunflower seeds) ---- ambo ltk kacang minyak jer
Cara-cara
1.Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.2.Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.3.Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.4.Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.5.Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.6.Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan .. x letk pun x per rangguuuuppp ooOOooo... krup krap krup krap








Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...