5 Apr 2010

cheese cake


Bahan-bahan:
1)
100 gram biskut perisa coklat – hancur kasar2) 1 ¼ cawan biskut perisa coklat – hancur halus3) 50 gram mentega4) 3 sudu besar gelatin sayuran5) ¼ cawan air suam6) 500 gram krim keju7) ½ cawan gula kastor8) 1 cawan krim segar9) 2 sudu besar jus lemonCara
Penyediaan:1)
Satukan biskut yang dihancur kasar bersama mentega. Gaul rata dan masukkan ke dalam loyang kek yang boleh dibuka tepi berdiameter 20cm. Mampatkan adunan biskut ke dasar loyang hingga rata dengan menggunakan belakang sudu. Masukkan ke dalam peti ais seketika untuk keraskan dasar kek ini..2)
Larutkan gelatin dalam air suam. Masukkan krim keju dan putar hingga lembut. Masukkan gula dan teruskan putaran sehingga sebati.3) Masukkan jus lemon, krim dan biskut yang dikisar halus.
Kacau sehingga sebati. Tuang adunan ke dalam yang telah disejukkan tadi. Ratakan permukaan atasnya dan masukkan ke dalam peti ais selama sejam atau sehingga kek menjadi pejal.Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.


























Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...