Ini kek chesse buatan ku....lma x membuat masa balik kampung eri 2 terus buat bertambah lemak lah aku...huhuhuhuhu... |
CHEESE CAKE BLUBERY/JAM BERY pun boleh
Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
- I pek biskut merie or oreo atau guna kek span
- 1 buku butter - cairkan
Untuk Cheesecake
- 250g cream cheese
- 200g whipping cream
- 90g gula - leh add
- 2 sudu gelatin
- 60ml air panas
- 50g buah blueberry tin – Aida guna jem…atau nak guna perisa lain or plan pon boleh juga
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
- Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
- Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
- Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
- Gunakan spatula, masukkan jem blueberry . Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
- Potong dan hidangkan. Yumee lemak bekerim….
6 ulasan:
Catat Ulasan